ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ HEYMANN: Εργαστήριο 16+17/05/2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ AΔΕΡΦΟΥΣ HEYMANN

Γνωρίζετε τους αδερφούς Heymann; Αν όχι, ήρθε η ώρα να σας τους συστήσουμε! Επικεφαλής μιας από τις πιο γνωστές εταιρείες παραγωγής ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, το δυναμικό δίδυμο αποτελείται από τον σκηνοθέτη Tomer Heymann και τον μικρότερο αδερφό του, τον σκηνοθέτη και παραγωγό Barak Heymann, που απολαμβάνουν πλέον ευρείας αναγνώρισης στην πατρίδα τους, το Ισραήλ, και όχι μόνο. Οι δυο τους έχουν κάνει συνολικά 30 περίπου ταινίες, κερδίζοντας βραβεία και οργώνοντας τα φεστιβάλ, ενώ διδάσκουν κινηματογράφο σε πανεπιστημιακό επίπεδο, παραδίδοντας εργαστήρια ντοκιμαντέρ σε όλο τον κόσμο. Το Exile Room έχει την τιμή να φιλοξενήσει τον Tomer Heymann, ο οποίος θα διδάξει ένα διήμερο εργαστήριο με θέμα τη μεθοδολογία και τις σκηνοθετικές ιδιαιτερότητες του έργου τους. Το αφιέρωμα θα συνοδεύεται από τέσσερις προβολές, μην χάσετε, λοιπόν, την ευκαιρία να γνωρίσετε τον κόσμο τους, τόσο στην οθόνη όσο και από κοντά!

Το αφιέρωμα οργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα.

 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, Μέρα 1η 

Σάββατο 16/5, 11:00-14:00 @ Exile Room

 ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΣΟΥ 

Η επιλογή του ήρωα στο ντοκιμαντέρ έχει άμεση επίδραση στην εξέλιξη και τη συνολική επιτυχία του έργου. Ο Tomer Heymann θα μας μιλήσει για τα σημεία-κλειδιά που πρέπει να προσέξουμε όταν επιλέγουμε τον κύριο χαρακτήρα της ιστορίας μας.

 ΠΩΣ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙΣ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ 

Τα ντοκιμαντέρ έχουν να κάνουν με αληθινούς ανθρώπους και αληθινές ιστορίες. Συνεπώς, ο σκηνοθέτης πρέπει να λάβει υπόψη του την ηθική διάσταση του εγχειρήματος όταν κάνει γύρισμα και, κυρίως, όταν αποφασίζει πόσα θα αποκαλύψει στο κοινό. Ταυτόχρονα, πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χαρακτήρων του, ώστε να μπορεί να καταγράψει αβίαστα ακόμα και τις πιο προσωπικές στιγμές τους.

 ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ 

Ο συνδυασμός κοινωνικής/ανθρωπιστικής θεματολογίας με τη γλώσσα του κινηματογράφου ήταν πάντα προτεραιότητα για τον Tomer και τον Barak. Το “Paper Dolls” ασχολείται με τους παράνομους εργάτες, το “Lone Samaritan” μιλάει για την ιουδαϊκή σέκτα των Σαμαρειτών, ενώ το “It Kinda Scares Me” εστιάζει στους προβληματισμούς των νέων. Και οι δύο σκηνοθέτες πιστεύουν στην κοινωνική αλλαγή μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου και την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω της αφήγησης. 

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ * ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

barak-tomer_big

BARAK & TOMER HEYMANN/ Photo credit: Natan Dvir

 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, Μέρα 2η 

Κυριακή 17/5, 11:00-14:00 @ Exile Room

 ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΗΕΥΜΑΝΝ: ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΣΕΝΑΡΙΟ 

Ο Barak και ο Tomer Heymann πιστεύουν ότι το ντοκιμαντέρ είναι προϊόν αυτοσχεδιασμού και αυθορμητισμού. Το να κάνεις γύρισμα χωρίς σενάριο ενθαρρύνει τους χαρακτήρες να είναι φυσικοί, πράγμα που συμβάλλει σε ένα καλό τελικό αποτέλεσμα και διευκολύνει τον σκηνοθέτη. Οι αδερφοί Heymann ποτέ δεν ξέρουν που θα τους οδηγήσει η κάθε ταινία και προτιμούν να εμπιστεύονται το ένστικτό τους. 

 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ 

Η τεχνική πλευρά μιας ταινίας μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη μιας σκηνής. Είναι σημαντικό να ξέρει ο σκηνοθέτης πότε να εμφανιστεί με ένα τεράστιο συνεργείο και πότε μόνος του με μια κάμερα στον ώμο, διατηρώντας ανέπαφη την αυθεντικότητα της ιστορίας.

 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ 

Σε ποια φεστιβάλ να κάνω αίτηση, πώς να γράψω τη σύνοψη, πώς να μοντάρω ένα καλό τρέιλερ, ποια είναι η αντιπροσωπευτική φωτογραφία για το ντοκιμαντέρ μου – όλα τα παραπάνω καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ταινίας σας. Ελάτε να μάθετε πώς θα το κάνετε σωστά!

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ * ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

 

Μη χάσετε τον τελευταίο γύρο προβολών στις 21 Μαΐου5 responses to “ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ HEYMANN: Εργαστήριο 16+17/05/2015”

 1. vera says:

  γεια σας , τι χρειαζεται για τη συμμετοχή στο εργαστήριο ; πρέπει να δηλώσουμε συμμετοχή εκ των προτέρων ; θα υπαρχει καποια σειρά προτεραιότητας ;
  ευχαριστώ

 2. Exile Room says:

  Καλημέρα, όχι δεν χρειάζεται να δηλώσετε συμμετοχή, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, φιλικά Δέσποινα

 3. Ιωάννα says:

  Πιστεύετε οτι θα ήταν καλό να έρθουμε πριν τις 11.00?

  Φιλικά,

  Ιωάννα

 4. Lemona Targontsidou says:

  ok

Leave a Reply