Από την ιδέα στην οθόνη!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εργαστήρι ντοκιμαντέρ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ» που έγινε στα πλαίσια του τριήμερου αφιερώματος στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, την Παρασκευή 24/5.

Επίδοξοι ντοκιμαντερίστες, φοιτητές και νέοι είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη του ντοκιμαντέρ στο υπερσύγχρονο κτίριο Innovathens στην καρδιά της Τεχνόπολης, υπό την καθοδήγηση διακεκριμένων δημιουργών του είδους.

Η πρώτη εισηγήτρια Μαρία Λεωνίδα ξεκίνησε το εργαστήρι με μια άσκηση γνωριμίας: όλοι έπρεπε να σηκωθούν απ’ τη θέση τους και να ανταλλάξουν μερικά λόγια με τους υπόλοιπους, ώστε να διευρύνουν τον κύκλο τους. Έπειτα μίλησε για το τι είναι ντοκιμαντέρ και πώς συλλαμβάνει κανείς την πρωταρχική ιδέα.

Ο δεύτερος εισηγητής, ο Μάρκος Γκαστίν, μίλησε μέσα από την προσωπική του εμπειρία για το πώς γράφει κανείς ντοκιμαντέρ και πόσο απαραίτητο είναι το σενάριο στο είδος, πριν ξεκινήσει κανείς τα γυρίσματα. Η πρωταρχική ιδέα πρέπει να σχηματοποιηθεί και να πάρει σάρκα και οστά μέσα από την τέχνη της γραφής.

Η Κατερίνα Πατρώνη ήταν η τρίτη εισηγήτρια και μίλησε για την διεκπεραίωση του ντοκιμαντέρ και τον τρόπο, την ευαισθησία και τη λεπτότητα που χρειάζεται ένας σκηνοθέτης απέναντι στους πρωταγωνιστές του, έτσι ώστε να βγάλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τελευταία μίλησε η Αννέτα Παπαθανασίου για το τελικό κομμάτι της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ, τη χρηματοδότηση και τη διανομή. Πού βρίσκουμε τα λεφτά και σε ποια κανάλια-φορείς απευθυνόμαστε; Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μαζέψουν πολλές και χρήσιμες πληροφορίες μέσα απ’ την γλαφυρή αφήγηση των δικών της περιπετειών.

Οι παρευρισκόμενοι ένιωσαν πολύ ικανοποιημένοι απ’ τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο, ειδικά όταν κλήθηκαν να παρουσιάσουν και τις δικές τους ιδέες μετά από παρότρυνση του Μάρκου Γκαστίν.

Μαριάννα ΑρφαράLeave a Reply