ΑΠΟΨΗ: Jasmine

Jasmine by Alain Ughetto

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Alain Ughetto μας μεταφέρει στα τέλη της δεκαετίας του 70’, στις μεγάλες αλλαγές που έλαβαν μέρος στην περσική πρωτεύουσα. Μέσα απ’την αφήγηση δύο εραστών παρακολουθούμε τη μετάβαση απ’ το καθεστώς του Σά χη στο καθεστώς Χομεϊνί, τις κοινωνικές αναταράξεις και τα ηθικά διλήμματα που αντιμετώπιζαν όσοι ήθελαν να ξεφύγουν απ’ αυτήν την κατάσταση. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί τεχνικές stop-motion και claymation σε συνδυασμό με αρχειακό υλικό της εποχής που δίνει στο έργο ένα ντοκουμενταρίστικο χαρακτήρα.

Η δυναμική αφήγηση των δύο χαρακτήρων, (ακούγονται οι φωνές των Jean-Pierre Darroussin και Fanzaneh Ramzi) μας μεταφέρει απόλυτα στο συναισθηματικό αδιέξοδο που βρίσκονται και οι δυο τους. Η Jasmine αμφιταλαντεύεται μεταξύ της ανάγκης της να μείνει στο Ιράν για να υπερασπιστεί την πατρίδα της ή να ακολουθήσει εν τέλει τον εραστή της έξω από αυτήν τη λαίλαπα, στη Γαλλία.

Η ταινία πραγματεύεται ένα σημείο-καμπή στην πορεία της ιστορίας του Ιράν, ένα θέμα που δύσκολα εκφέρει γνώμη κανείς από φόβο μην ακουστεί και λογοκριθεί. Ο

Alain Ughetto καταφέρνει με πολύ ευαισθησία να αγγίξει αυτό το θέμα και μας μεταφέρει στο κλίμα της εποχής εξίσου καλά με το γνωστό σε όλους Persepolis.

Μαριάννα Αρφαρά

Δείτε το trailer:



Leave a Reply