Ένα εργαστήριο με τον Τόμερ Χέιμαν!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο σεμινάριο του Tomer Heymann στις 16 και 17 Μαΐου υπό την αιγίδα του Exile Room και της ισραηλινής πρεσβείας. Μέσα από αποσπάσματα των ταινιών του, ο σκηνοθέτης παρουσίασε την δική του οπτική για τον κόσμο της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ.

Από τον τρόπο που θα παρουσιάσεις τα credits στην αρχή της ταινίας, τη σημασία των αντιθέσεων μέσα σε μια ταινία μέχρι την τελική επιλογή των σκηνών στο μοντάζ, ο Tomer μας εξηγεί πως η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ απαιτεί αφοσίωση, προσωπική επαφή με τους χαρακτήρες και κυρίως ανοιχτό μυαλό στις τελικές σου αποφάσεις. Εξηγεί πως δεν πρέπει να εμμένουμε πεισματικά στις πρώτες μας ιδέες για το ντοκιμαντέρ που θέλουμε να φτιάξουμε, αλλά να αφήνουμε τη φυσική ροή των πραγμάτων να μας οδηγεί – το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ καλύτερο από αυτό που είχαμε προγραμματίσει αρχικά.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν στον σκηνοθέτη ερωτήματα που τους απασχολούσαν. Ανάμεσα σε άλλα τέθηκαν ζητήματα δεοντολογίας και προσωπικής ευθύνης. Ο Tomer επισημαίνει πως στην τελική επεξεργασία του μοντάζ πρέπει να είσαι πολύ προσεχτικός με τα πλάνα που θα επιλέξεις και τον τρόπο που θα αφηγηθείς την ιστορία σου. Δεν πρέπει για κανένα λόγο να εκθέσεις τους χαρακτήρες σου, γιατί εκείνοι σε εμπιστεύτηκαν. Αν σου ζητήσουν να αφαιρέσεις κάποια σκηνή που τελικά ντρέπονται γι’ αυτήν, πρέπει να συμμορφωθείς.

Όλοι οι παριστάμενοι έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από το σεμινάριο. Ο Tomer υπογραμμίζει πως η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ απαιτεί προσωπικό συναισθηματικό ρίσκο.

Μαριάννα ΑρφαράLeave a Reply