{ΑΦΙΕΡΩΜΑ} στον Mark Rappaport: 25, 26 & 27/10/2018

 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 

 Αφιέρωμα στον Mark Rappaport 

Στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 17 έως τις 29 Οκτωβρίου, το Exile Room φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου underground Αμερικανού σκηνοθέτη Mark Rappaport, στις 25 και 26 Οκτωβρίου. Ο ίδιος ο δημιουργός θα βρίσκεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει τις ταινίες του στο ελληνικό κοινό, αλλά και για να παραδώσει ένα μοναδικό masterclass, το Σάββατο 27/10.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 25/10 στις 21:00 @ Exile Room

Η Ιδιωτική Ταινία του Ροκ Χάντσον / Rock Hudson’s Home Movies (1992)

Χώρα: ΗΠΑ / Διάρκεια: 63’

«Ήταν όλα εκεί», λέει ο Rock Hudson (Eric Farr) στην αρχή ενός ανατρεπτικού και ιλιγγιώδους κολάζ με βίντεο-κλιπ από την καριέρα του ηθοποιού στο Χόλιγουντ, τα οποία συνθέτουν τη μεγάλου μήκους ταινία του Mark Rappaport. Βάζοντας έναν αφηγητή να σχολιάζει, η ταινία επινοεί ένα εκλεκτικό είδος βιογραφίας. Όσο πιο προσεκτικά παρατηρεί κανείς τις ταινίες του Hudson, τόσο πιο ξεκάθαρα βλέπει τον ηθοποιό να του κλείνει το μάτι. Ένα βραβευμένο μείγμα δεκάδων κινηματογραφικών αποσπασμάτων, «Η Ιδιωτική Ταινία του Ροκ Χάντσον» ρίχνει ένα διαφορετικό και συναρπαστικό φως σε έναν από τους πιο μεγάλους θρύλους του Χόλιγουντ.

 

Παρασκευή 26/10 στις 21:00 @ Exile Room

Οι Αστέρες Μας / Our Stars (2015)

Χώρα: ΗΠΑ / Διάρκεια: 27’

Τα διάσημα κινηματογραφικά ζευγάρια του ’40 και του ’50 – τους διάλεγαν για τη χημεία τους ή για την εμπορικότητά τους; Και αν τυχόν ξαναπαίζανε μαζί χρόνια αργότερα, θα είχαν ακόμα τη μαγεία τους ή θα είχε ξεθωριάσει; Η βιομηχανία του κινηματογράφου ως μηχανή προκατασκευασμένου ρομάντσου και επιθυμίας, καταγράφει παράλληλα το χρόνο που περνά. Μια μελέτη πάνω στη νιότη, την ομορφιά, τα γηρατειά και τις
εισπράξεις στα ταμεία!

Τα Τραπέζια της Ματαιοδοξίας του Ντάγκλας Σερκ / The Vanity Tables of Douglas Sirk (2015)

Χώρα: ΗΠΑ / Διάρκεια: 10’

Ένα δοκίμιο που εξετάζει τη συχνότητα και τη σημασία της εμφάνισης του συγκεκριμένου επίπλου (μπουντουάρ) στις ταινίες του Douglas Sirk. Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό τέχνασμα που αιχμαλωτίζει και κρατά τις γυναίκες δέσμιες ενός τεχνητού κόσμου με περιορισμένη οπτική; Ή είναι μια πύλη στο παρελθόν και στο μέλλον, αλλά και μια διαστρεβλωμένη μεν, αληθινή δε, εικόνα των ρόλων που οι γυναίκες καλούνται να παίξουν στην
κοινωνία;

Τζον Γκάρφιλντ / John Garfield (2002)

Χώρα: ΗΠΑ / Διάρκεια: 10’

Ο John Garfield ήταν ο πρώτος αστέρας του Χόλιγουντ που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «επαναστάτης». Ο περιθωριακός χαρακτήρας του στην οθόνη αποτελεί το πρότυπο για τους αστέρες της δεκαετίας του ’50, όπως ο Brando, ο James Dean και ο Montgomery Clift.

Γίνομαι Ανίτα Έκμπεργκ / Becoming Anita Ekberg (2015)

Χώρα: ΗΠΑ / Διάρκεια: 18’

Μια διερεύνηση του φαινομένου «Anita Ekberg» και του πώς καθιερώθηκε ως διεθνές σύμβολο του σεξ χάρη στο μύθο που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά της, τόσο στο Χόλιγουντ, από τον Frank Tashlin, όσο και στην Ευρώπη, από τον Federico Fellini.

 

Σάββατο 27/10 στις 12:00 @ Exile Room

Masterclass με τον Mark Rappaport: Artifice – an Alternate Reality

Γεννημένος το 1942 στη Νέα Υόρκη, ο Μαρκ Ράπαπορτ αποτελεί μια από τις πιο ιδιοσυγκρασιακές φωνές του αμερικανικού σινεμά, με μια καριέρα που διατρέχει σχεδόν πέντε δεκαετίες και η οποία δύσκολα ταξινομείται. Από underground σκηνοθέτης ακραίων κωμωδιών τη δεκαετία του ’70, εξελίχθηκε σε κινηματογραφιστή ταινιών για το ίδιο το σινεμά. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του βασίζεται στη χρήση υλικού χολιγουντιανών (κυρίως) ταινιών, το οποίο αναδομεί δημιουργώντας ιδιότυπα βίντεο-δοκιμία με πρωταγωνιστές αγαπημένους σταρ όπως δεν τους έχετε ξαναδεί ποτέ. 

Στο μοναδικό masterclass που θα διδάξει στο αθηναϊκό κοινό, ο Rappaport θα επισκεφτεί την αγαπημένη του εικονογραφία και θα μιλήσει για τις αντιλήψεις του για τον κινηματογράφο, αλλά και για την προσωπική του προσέγγιση, που συνεχώς αλλάζει αλλά κατά κάποιο τρόπο παραμένει η ίδια. Το «Artifice – an Alternate Reality» είναι ένα ταξίδι στο προσωπικό του στιλ, από το ’70 μέχρι σήμερα, και μία μοναδική ευκαιρία να μπείτε μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου που, πέρα από σκηνοθέτης, έχει εκδώσει κείμενα για το σινεμά, ενώ τα εικαστικά του κολάζ έχουν εκτεθεί σε Ευρώπη και Αμερική. Γνωρίστε τον από κοντά!

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

ΤΟ MASTERCLASS ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

* ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 2 responses to “{ΑΦΙΕΡΩΜΑ} στον Mark Rappaport: 25, 26 & 27/10/2018”

  1. dimouso says:

    Για το masterclass θα χρειαστεί να δηλώσουμε?

Leave a Reply