ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ με τη Natalia Marín 25 & 26/02/2017

 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΑ με τη Natalia Marín 

Σαββατοκύριακο 25 & 26/2, 11:00-14:00 @ Exile Room

Αμέσως μετά τη Berlinale, η Ισπανίδα ντοκιμαντερίστρια Natalia Marín κάνει μια στάση στην Αθήνα για να μυήσει το ελληνικό κοινό στο πειραματικό ντοκιμαντέρ. Μέλος της διερευνητικής κολεκτίβας «Los Hijos», η Marín και οι συνεργάτες της έχουν εφεύρει ένα δικό τους κινηματογραφικό είδος, που συνδυάζει την εθνογραφία με το avant garde.

Κάπου στην ισπανική εξοχή, δύο αγόρια και ένα κορίτσι τραβάνε βίντεο έναν γέρο που διηγείται ιστορίες για παλιά εγκλήματα που έγιναν στην περιοχή. Ο ένας τραβάει κάμερα, ο άλλος γράφει ήχο και ο τρίτος κινηματογραφεί τους δύο πρώτους που μιλάνε με τον γηραιό κύριο, που συνεχίζει να μιλάει για κλεμμένα κοπάδια και δολοφονημένους βοσκούς. «Λένε ότι ένας από τους νεκρούς είναι θαμμένος εδώ, στη ρίζα αυτού του δέντρου», λέει ο ντόπιος. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, η κάμερα που κινηματογραφεί το πρόσωπό του στρέφεται απρόσμενα προς τον ουρανό και αρχίζει να τραβάει τα σύννεφα. Καθώς η διήγηση συνεχίζεται, η ταινία μετατρέπεται σε ένα ταξίδι ανάμεσα στους κορμούς, στις ρίζες και στο φως που τρεμοπαίζει στις φυλλωσιές των δέντρων.

Αυτό σημαίνει ντοκιμαντέρ παρατήρησης για τους Los Hijos, μια διαδρομή γεμάτη ερωτήματα και χιούμορ, καθώς εξερευνούν και αμφισβητούν τους κανόνες που διέπουν το φορμαλισμό. Με οδηγό την πολυταξιδεμένη φιλμογραφία τους -από το Centre Pompidou στο Παρίσι, στο Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο και στο Anthology Film Archives στη Νέα Υόρκη- η Natalia Marín θα μιλήσει για τα πώς, τα τι και τα γιατί του σύγχρονου πειραματικού ντοκιμαντέρ, σε δύο συναντήσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες.

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: Αγγλικά

Ελεύθερη Είσοδος, δεν γίνονται κρατήσεις θέσεων

Με την υποστήριξη του AC/E Acción Cultural Española και της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα

Screen Shot 2016-04-01 at 3.01.48 PM Leave a Reply