{ΑΦΙΕΡΩΜΑ} Συγκάτοικοι στον Πλανήτη Γη: 9, 10 & 17/5/2018

 ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ 

Προσεγγίζοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του πλανήτη με 5 ντοκιμαντέρ που μιλούν τη γλώσσα των εικόνων, θα σας πούμε ιστορίες για τη συμβίωσή μας με τη φύση και τα πλάσματά της, που θα πατήσουν play στον ακτιβισμό σας και ελπίζουμε να κρατήσει μια ζωή. Το αφιέρωμα «Συγκάτοικοι στον Πλανήτη Γη» αποτελεί τη δική μας πολεμική ιαχή στον σημαντικότερο αγώνα του κόσμου: την επιβίωση του πλανήτη που αποκαλούμε σπίτι!

Κατεβάστε το πρόγραμμα σε PDF εδώ – Hi res photos εδώ Poster εδώ

Είσοδος Δωρεάν, Ελληνικοί Υπότιτλοι, Πρόσβαση σε ΑΜΕΑ

Τετάρτη 9/5

> 21:00

 Υπόγειος Ποταμός / A River Below (2017, ελληνική πρεμιέρα)  

Σκηνοθεσία: Mark Grieco / Χώρα: ΗΠΑ, Κολομβία / Γλώσσα: Αγγλικά, Γαλλικά, Πορτογαλικά / Διάρκεια: 86’

Ένα ντοκιμαντέρ που βουτά στα λασπώδη νερά του Αμαζονίου και εξερευνά τα μυστικά του. Ακολουθώντας τις διαφορετικές πορείες ενός τηλεοπτικού αστέρα και ενός υδροβιολόγου προς την επίτευξη του κοινού τους στόχου, να σώσουν τα σπάνια ροζ δελφίνια του ποταμού, το «A River Below» εξετάζει τις ακτιβιστικές πρακτικές του καθενός, αναδεικνύοντας παράλληλα μια σειρά από προβληματισμούς και συγκρούσεις. Μια υπόθεση που ανάγεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο, όπως το ζήτημα της ηθικής του ακτιβισμού στην εποχή μας, η σχέση του με τα οπτικά μέσα και η δύναμη της εικόνας.

 Δείτε το τρέιλερ ΕΔΩ 

Πέμπτη 10/5

> 20:00 

 Ευχαριστώ για τη Βροχή / Thank You for the Rain  (2017) 

Σκηνοθεσία: Julia Dahr / Χώρα: Νορβηγία, Ην. Βασίλειο / Γλώσσα: Αγγλικά / Διάρκεια: 87’

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, ο Κισιλού, ένας αγρότης από την Κένυα, χρησιμοποιεί την κάμερά του για να αιχμαλωτίσει τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στην οικογένειά του και στο χωριό του. Έχει κινηματογραφήσει πλημμύρες, ξηρασίες και θύελλες, αλλά και τον τρόπο που όλα αυτά έχουν εξαναγκάσει τους άνδρες να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους ψάχνοντας για δουλειά. Καθώς ταξιδεύει στο Παρίσι για να παρουσιάσει το υλικό του στους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή, ο Κισιλού βρίσκει τον εαυτό του στο σημαντικότερο πολιτικό ταξίδι της ζωής του. Ένα συγκινητικό και αναγκαίο ντοκιμαντέρ που δίνει το απαραίτητο ανθρώπινο πρόσωπο στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και στις δραματικές επιπτώσεις του.

 Δείτε το τρέιλερ ΕΔΩ                          

> 22:00

 Τα Νησιά και οι Φάλαινες / The Islands and the Whales (2016) 

Σκηνοθεσία: Mike Day / Χώρα: Ην. Βασίλειο, Δανία / Γλώσσα: Φεροέζικα, Αγγλικά, Δανέζικα / Διάρκεια: 81’

Για τους κατοίκους των νήσων Φερόες, το κυνήγι φαλαινών δεν αποτελεί μόνο μια μακροχρόνια παράδοση κι έναν τρόπο ζωής, αλλά και ένα βασικό μέσο επιβίωσης, αφού το άγονο έδαφος της περιοχής δεν προσφέρει πολλές δυνατότητες εναλλακτικής διατροφής. Τι συμβαίνει, ωστόσο, όταν πέρα από τα έντονα κύματα ακτιβιστικής αντίδρασης, οι κάτοικοι πρέπει να αντιμετωπίσουν και το γεγονός ότι οι φάλαινες είναι τοξικά μολυσμένες; Ένα ντοκιμαντέρ που θίγει με καθηλωτικό τρόπο το ζήτημα της αντίφασης που προκύπτει από τη διατήρηση της παράδοσης και τη συντήρηση του περιβάλλοντος.

 Δείτε το τρέιλερ ΕΔΩ 

Πέμπτη 17/5

> 20:00 

 Αύριο / Demain (2015, ελληνική πρεμιέρα) 

Σκηνοθεσία: Cyril Dion, Mélanie Laurent / Χώρα: Γαλλία / Γλώσσα: Αγγλικά, Γαλλικά, Φινλανδικά / Διάρκεια: 118’

Όταν η προστασία του περιβάλλοντος δείχνει να έχει γίνει μια δύσκολη υπόθεση, το «Demain» έρχεται να δώσει λίγη ελπίδα, ανακαλύπτοντας και προτείνοντας εύκολες και μικρές οικολογικές λύσεις που μπορεί να υιοθετήσει ο καθένας μας. Έπειτα από ένα ταξίδι σε δέκα χώρες και πολλές σημαντικές γνωριμίες και συναντήσεις με εξειδικευμένους ανθρώπους του χώρου, οι δημιουργοί της ταινίας εξερευνούν σε βάθος το ζήτημα της οικολογικής δράσης, αφήνοντας μια φρέσκια και αισιόδοξη οπτική για το μέλλον.

 Δείτε το τρέιλερ ΕΔΩ                           

> 22:00

 Τρόπαιο / Trophy (2017, ελληνική πρεμιέρα) 

Σκηνοθεσία: Christina Clusiau, Shaul Schwarz / Χώρα: Ην. Βασίλειο, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Νότια Αφρική, ΗΠΑ / Γλώσσα: Αγγλικά / Διάρκεια: 108′

Από τα δάση της Αφρικής στα συνέδρια του Λας Βέγκας, η ταινία αποτυπώνει ωμά τη σύνδεση της «βιομηχανίας» κυνηγιού με τη συντήρηση ζώων υπό εξαφάνιση. Ακολουθώντας εκπροσώπους του χώρου, όπως κυνηγούς, συντηρητές της άγριας ζωής, επιχειρηματίες και εκτροφείς ζώων υπό εξαφάνιση, αναδεικνύονται οι ειρωνικές αντιφάσεις, η εμπορευματοποίηση των ζώων και, μαζί τους, όλα τα σύγχρονα προβλήματα της σχέσης ανθρώπου – φύσης.

 Δείτε το τρέιλερ ΕΔΩ                                              

Το αφιέρωμα «Συγκάτοικοι στον Πλανήτη Γη» υλοποιείται από:

Φέτος, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, το Exile Room φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Συγκάτοικοι στον Πλανήτη Γη». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:

Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Συγκάτοικοι στον Πλανήτη Γη» συμμετέχει στις δράσεις της πανευρωπαϊκής εκστρατείας επικοινωνίας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2018» (Europe in my Region), η οποία στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να δουν και να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους.2 responses to “{ΑΦΙΕΡΩΜΑ} Συγκάτοικοι στον Πλανήτη Γη: 9, 10 & 17/5/2018”

  1. […] πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην επίσημη ιστοσελίδα του Exile Room, καθώς και στη σελίδα της εκδήλωσης στο […]

Leave a Reply