Τα Όσκαρ και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

του Γιώργου Πάσχου

Εξαιρετικά νέα για τον κόσμο του ντοκιμαντέρ και του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου γενικότερα επιφύλασσε η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ότι η ταινία στην οποία θα απονέμεται ο Χρυσός Αλέξανδρος θα συμπεριλαμβάνεται αυτόματα από την Ακαδημία των Οσκαρ στη λίστα επιλογής της κατηγορίας του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει μια θέση στις υποψηφιότητες των Οσκαρ, διεκδικώντας το αντίστοιχο χρυσό αγαλματίδιο.

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών επέλεξε τα 28 κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου, με σκοπό να συνεργαστούν προκειμένου να διαμορφώσουν την τελική λίστα των ταινιών που θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Για πρώτη φορά, ανάμεσα σε διεθνείς κινηματογραφικές διοργανώσεις όπως τα Φεστιβάλ των Καννών και του Βερολίνου, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ και άλλα καταξιωμένα φεστιβάλ του είδους, βρέθηκε και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε μια διάκριση που ξεπερνά τα ελληνικά όρια και επιβεβαιώνει την επιρροή του ελληνικού Φεστιβάλ διεθνώς.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Υπεύθυνη του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, Ελένη Ανδρουτσοπούλου, μας έδωσε περισσότερες πληροφορίες και μας μίλησε τόσο για τη σημασία της επιτυχίας αυτής όσο και για τον νέο ρόλο του Φεστιβάλ, ο οποίος ενισχύει τη δυναμική του. Τόνισε ότι «το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει κατακτήσει εδώ και χρόνια μια σημαντική θέση στον διεθνή φεστιβαλικό χάρτη. Με αυτήν την κίνηση της Ακαδημίας, ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη θέση και τον ρόλο του στην ανακάλυψη των νέων ταλέντων και συνδιαλέγεται με τα σπουδαιότερα φεστιβάλ παγκοσμίως». Το γεγονός αυτό καθιστά το Φεστιβάλ ακόμα πιο ελκυστικό προς νέους, αλλά και ήδη καταξιωμένους σκηνοθέτες και παραγωγούς, οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν μέρος σε ένα φεστιβάλ που είναι ικανό να τους δώσει την ώθηση εκείνη που επιζητούν για να προωθήσουν το έργο τους.

Παράλληλα, η Ελένη Ανδρουτσοπούλου αναφέρθηκε στην ηθική ικανοποίηση των ανθρώπων που εργάζονται καθημερινά για το Φεστιβάλ, αλλά και στο ότι η διάκριση αυτή είναι ικανή να οδηγήσει το ελληνικό ντοκιμαντέρ σε περαιτέρω αποδοχή και καταξίωση του, δίνοντας παράλληλα το έναυσμα σε Έλληνες σκηνοθέτες να ασχοληθούν πιο ενεργά με το συγκεκριμένο είδος. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτή η εξέλιξη ενισχύει σημαντικά το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ στο οποίο παραδοσιακά συμμετέχουν και οι ελληνικές ταινίες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να κατακτήσουν μια θέση στις υποψηφιότητες των Όσκαρ». Ταυτόχρονα, επισήμανε την ώθηση που θα δίνει από εδώ και στο εξής το Φεστιβάλ στις ελληνικές ταινίες, τονίζοντας το γεγονός ότι «όλες οι ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν σε ένα φεστιβάλ που δίνει βήμα για τα Όσκαρ ανταγωνίζονται ισάξια τις διεθνείς παραγωγές, και οι σκηνοθέτες και παραγωγοί τους διεκδικούν συνεργασίες παγκόσμιου βεληνεκούς για τα επόμενα projects τους».

Τέλος, μας έδωσε επιπλέον πληροφορίες για το πώς προέκυψε η επικοινωνία με την Ακαδημία, αναφέροντας ότι τόσο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όσο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «ανήκουν σε ένα ευρύτερο δίκτυο διεθνών κινηματογραφικών οργανισμών. Συνεργάζονται με σημαντικούς κινηματογραφικούς φορείς του εξωτερικού, με τους οποίους βρίσκονται σε διαρκή επαφή». Και κάπως έτσι, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κέρδισε δικαιωματικά μια θέση στη λίστα με τα 28 κορυφαία Διεθνή Διαγωνιστικά Φεστιβάλ.

Σίγουρα η επιτυχία αυτή ενισχύει σημαντικά όχι μόνο το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αλλά την ήδη αυξημένη παρουσία του ελληνικού σινεμά στα διεθνή καλλιτεχνικά δρώμενα.



Leave a Reply