ΑΠΟΨΗ: Wild Wild Country

του Γιώργου Πάσχου

Η κοινωνία είναι θεός, είχε γράψει κάποτε ο Emile Durkheim, και αυτή η φράση θα μπορούσε να συνοψίσει το «Wild Wild Country», μια πρωτότυπη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix η οποία φέρνει στο φως μια από τις πιο σκοτεινές και ξεχασμένες ιστορίες της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας.

Το ντοκιμαντέρ των σκηνοθετών Chapman και Maclain Way, χωρισμένο σε έξι καθηλωτικά μέρη, πραγματεύεται τη διαβόητη υπόθεση της new age αίρεσης Rajneeshism, της οποίας πνευματικός και υλικός ηγέτης υπήρξε ο Ινδός  Bhagwan Shree Rajneesh, αργότερα γνωστός ως Osho. Χρησιμοποιεί ως εφαλτήριο τα πρώτα στάδια της διαμόρφωσης της αίρεσης, όπου ο Bhagwan κέρδισε φήμη καθώς ασκούσε κριτική τόσο στον τότε υπαρκτό σοσιαλισμό όσο και στις γνωστές και ευρύτερα διαδεδομένες κανονιστικές θρησκείες της εποχής του. Υποσχόταν μια επίγεια ουτοπία, όπου άνθρωποι από κάθε μέρος του πλανήτη θα συζούσαν σε ένα κοινόβιο μακριά από την καταπιεστική, σύμφωνα με τον Osho, κοινωνία. Χιλιάδες συνέρρεαν στο Πούνε της Ινδίας με σκοπό να δουν από κοντά αυτόν τον νέο θεό που σύντομα μετατράπηκε σε rock star, καθώς παράλληλα η ίδια του η αίρεση μεταλλασσόταν σε ένα σύγχρονο sex cult.

Ο Bhagwan κήρυσσε υπέρ της απελευθέρωσης του ανθρωπίνου σώματος μέσω μιας διαδικασίας επαναστατικοποίησης του ίδιου και των επιθυμιών. Απελευθέρωση των αισθησιακών, σεξουαλικών, συγκινησιακών και εκστατικών ψυχικών καταστάσεων που θα οδηγούσαν στην κατάργηση κάθε είδους σεξουαλικής κατηγοριοποίησης. Όλα αυτά φαίνονταν ιδανικά στα μάτια των ακολούθων του, οι οποίοι, βαθιά επηρεασμένοι από το κλίμα των ’70s, εκείνη την εποχή αναζητούσαν επίμονα έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής.

Ταχύτατα, το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στο δεξί χέρι του Osho, την Ma Anand Sheela, μια πανίσχυρη και οξυδερκή γυναίκα, προετοιμασμένη να κάνει τα πάντα με σκοπό να ευχαριστήσει και να κερδίσει το ενδιαφέρον του ηγέτη της. Καθώς η αίρεση μεγαλώνει, η Sheela ταξιδεύει στην Αμερική στοχεύοντας στην εύρεση μιας περιοχής έτσι ώστε εκεί να ενσαρκωθεί το όραμα του Bhagmwan, η δημιουργία μιας κοινότητας, μιας πόλης με άλλα λόγια, όπου όλοι οι ακόλουθοί του θα ζουν εκεί. Ένα εγκαταλελειμμένο ράντσο εντός της περιοχής του Όρεγκον αποτέλεσε τη βάση του πειράματος, καθώς αποτέλεσε πόλο έλξης χιλιάδων ατόμων, τα οποία μετακόμισαν εκεί αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός καταφυγίου αφιερωμένου στον διαλογισμό, τον ελεύθερο έρωτα και την απελευθέρωση της ψυχής, μέσω της φαινομενικής τελείωσης του ατόμου.

Πίσω, όμως, από το ιδανικό όραμα του Osho, κρύβεται μια ισχυρή μηχανή καταπίεσης και χρηματικής απομύζησης των ακολούθων του, η οποία γρήγορα έρχεται στην επιφάνεια και ταράζει τα θεμέλια του σαθρού, όπως φάνηκε, οικοδομήματός του. Δολοπλοκίες, απόπειρες δολοφονίας, ναρκωτικά και οπλοκατοχή είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που ανακύπτουν και εγκαινιάζουν μια ταραχώδη περίοδο όχι μόνο για την περιοχή του Όρεγκον αλλά και για ολόκληρη την Αμερική.

Η σειρά αναβιώνει ένα ξεχασμένο αλλά υψίστης σημασίας κομμάτι της αμερικανικής θρησκευτικής ιστορίας, το οποίο δημιούργησε ένα δυναμικό κίνημα πιστών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ εκπόνησαν ένα πολύ δύσκολο έργο και, παραμένοντας ουδέτεροι, κατάφεραν να εγείρουν σημαντικά ερωτήματα περί ηθικής, κατάχρησης εξουσίας, μειονοτήτων και διαφορών μεταξύ αίρεσης και θρησκείας. Πέτυχαν να στοχεύσουν με οξυδερκή ματιά στην καρδιά του ζητήματος, επιτρέποντας παράλληλα στους θεατές να δημιουργήσουν τις δικές τους εντυπώσεις και κρίσεις σχετικά με τα όσα παρουσιάζονται μπροστά τους.

Το «Wild Wild Country» είναι μια σειρά που αξίζει να δει κανείς, καθώς καταφέρνει να εγκολπώσει όλο το ελευθεριακό κλίμα της εποχής των ’70s και ’80s, που σίγουρα αρκετοί αναπολούν, ενώ ταυτόχρονα τονίζει τους κινδύνους της άφεσης σε μια «ελέω θεού βασιλεία».

Γιώργος Πάσχος

 

 Leave a Reply